Martin van Oostveen

Wie ben je?
Mijn naam is Martin van Oostveen, ben 35 jaar en kom uit Zoetermeer.

Wat is jouw rol binnen MHD Keepersschool?
Sinds begin december 2020 ben ik actief als fotograaf voor de foto`s tijdens de cursussen van de keepersschool op met name de zondagen. Ik ben 1x in de 2 weken aanwezig op de zondag, en op afroepbasis.

Welke opleiding heb je nodig om fotograaf te worden?
Om fotograaf te worden heb je niet direct een opleiding of cursus nodig. Het kan je echter wel goed op weg helpen. Zo heb je diverse (online) cursussen en scholen die hiervoor iets aanbieden. Ik heb echter zelf geen opleiding of cursus gevolgd, simpelweg omdat ik daar het geduld niet voor heb. Fotografie kent ook veel verschillende richtingen.

Hoe ben je in het beroep fotograaf terecht gekomen?
Ik zelf zie de fotografie voor mijzelf niet eens als beroep, maar als een uit de hand gelopen hobby. Ik doe nu zelf zo`n beetje een kleine 10 jaar serieus aan sportfotografie met voetbal als grote nummer 1 voor mij persoonlijk. Ik keek voor die tijd altijd graag naar online sportverslagen, en dan met name de foto`s die daarbij gepubliceerd werden. Sommige vond ik zo geweldig, dat ik dacht “Dit wil ik ook!”. Ik heb toen via Marktplaats mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht met een lens waarvan ik dacht dat ik daar de uitdaging “sportfotografie” wel mee aankon. Helaas had ik toen niet het geduld alles nieuw te kopen, wilde veels te graag aan de slag zeg maar. Ben toen bij mijn eigen cluppie BSC`68 begonnen bij het eerste team om wat foto`s te maken. Die kwamen dan op de website terecht. Na dit vaker gedaan te hebben kwamen er op geve moment advertenties voorbij waarbij er fotografen gevraagd werden voor een grote voetbalwebsite uit de Haagse regio (en dus ook Zoetermeer e.o.). Hier heb ik toen op gereageerd, en sindsdien is het balletje voor mij gaan rollen in de sportfotografie.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
Sinds februari 2020 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet in de sportfotografie. Ondanks dat ik mijn foto`s al enige tijd leverde aan diverse media miste ik voor mijn gevoel toch iets; Mijn “eigen stekkie” waar ik mijn foto`s kwijt kon. Want naast voetbal ben ik ook al een aantal jaar actief voor een grote Haagse sportwebsite die van alle sporten op het hoogste niveau in de regio verslaat. Zodoende zit ik dus ook vaak langs kant bij andere sporten dan voetbal. Denk hier bijvoorbeeld aan hockey, handbal, korfbal etc. Op mijn eigen website publiceer ik dus (bijna) alles waar ik langs de kant zit voor de foto`s. En dat geheel vormt nu dus mijn eigen bedrijf, wat het ook in sommige gevallen wat makkelijker maakt om je bv. ergens aan te melden voor een bepaald (sport-) evenement.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven bij MHD?
Een gemiddelde werkdag bij MHD begint voor mij eigenlijk op zaterdagavond al, bij een opdracht op de zondag. Dan moeten al mijn spullen al gewoon in orde zijn. Accu`s opgeladen, geheugenkaarten geleegd en in mijn camera terug gestopt, reserve geheugenkaarten in de koffer, de juiste lens(en) in de koffer. Op die manier hoef ik zondagmorgen weinig meer in orde te maken en kan de koffer zo mee. Tijdens de training loop ik dan over het veld en maak ik foto`s bij de diverse onderdelen van de training. Direct na de training ga ik naar huis en ga ik de foto`s al bewerken zodat deze aan het einde van de middag of het begin van de avond online gezet kunnen worden op de website en social media kanalen van de keepersschool. En ook kunnen ze dan doorgestuurd worden naar de ouders. Zodra de foto`s doorgestuurd zijn naar Mo zit een gemiddelde werkdag er voor mij op bij MHD.

Wat is de grootste uitdaging in je rol bij MHD?
Tijdens de trainingssessies ben ik eigenlijk altijd wel op zoek naar een keeper die een mooie duik in huis heeft en daarmee de bal afstopt. Als je dit mooi op plaat vast kan leggen dan heb je gewoon een schitterende actiefoto omdat de gezichtsuitdrukking van de keeper in kwestie ook al heel veel verteld. Daar doe je het voor! Verder probeer ik eigenlijk van iedere trainingssessie wel van iedere keeper enkele foto`s te maken. Vaak lukt dit wel maar is wel een uitdaging.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
In de sportfotografie is geduld een schone zaak. Als je bijvoorbeeld naar een sportwedstrijd gaat dan heb je een bepaalde verwachting dat je mooie actiefoto`s wilt maken. Hiervoor moet je wel alert zijn want voordat je het weet staan ze voor je. Lukt het niet? Wacht je gewoon op de volgende actie. Je moet wel voor je zelf helder hebben wat je precies op de foto vast wilt leggen want dan komen de meeste acties op het juiste moment om vastgelegd te worden op je fotocamera.

Wat zijn je ambities?
Ambitie is een mooi woord. Tuurlijk heb ik die ook als sportfotograaf, daarom ben ik dit ook gaan doen. Ik fotografeer op dit moment wedstrijden op het hoogste niveau van allerlei sporten (voetbal, darts, hockey, basketbal etc.). Zo ben ik al voor diverse opdrachtgevers bij verschillende eredivisie wedstrijden geweest met voetbal, ben ik al een aantal keren aanwezig geweest bij de Premier League of Darts in Rotterdam Ahoy en heb ik ook al een paar zaalvoetbal interlands mogen fotograferen van het Nederlands team. Dat zijn allemaal evenementen die op mijn pad komen. Omdat ik sportfotografie leuk vind en ook zo wil houden kijk ik wel wat er verder op mijn pad komt. Voetbal blijft altijd wel mijn nummer 1 sport, maar haal net zo veel voldoening uit de wedstrijdfoto`s van andere sporten. Wat ook wel erg leuk is, is dat ik Michael van Gerwen (darts) en Dick Jaspers (biljart) op de foto heb mogen zetten. Toch 2 wereldkampioenen in hun sport.

Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep fotograaf?
Het fotograferen en het uiteindelijke resultaat ervan (publiceren) zijn de leukste 2 zaken, het minst leuke is het proces dat er precies tussen in zit, namelijk het bewerken van de foto`s. Maar dit komt meer omdat het echt wel een tijdrovende klus is en je soms gewoon niet kan kiezen welke foto de beste is van een bepaalde actie. Het resultaat is er dan gelukkig wel naar.

Hoe vind je het met Mo en de trainers samen te werken?
Ik fotografeer nu sinds begin december 2020 voor de keepersschool. En vanaf het 1emoment is het contact met Mo en de gehele trainersstaf erg goed. Dat maakt de samenwerking erg prettig.

Welk advies zou jij mensen die fotograaf willen worden geven?
Iedereen kan fotograferen. Lijkt het je leuk? Doe het dan ook gewoon, oefen wat met een mobiel of een instapmodel camera. Het komt ook gewoon neer op veel oefenen. 

Wil je verder nog ergens op terugkomen of wil je de lezer nog iets meegeven?
Nee hoor 😊

Onze cursussen

Volg MHD

Chat openen
Hi! Kan ik je helpen?