Mo (hoofdtrainer MHD)

Wie ben je?
Mijn naam is Mohamed El Amraoui, 39 jaar, afkomstig uit Beziers, Frankrijk en woonachtig in Zoetermeer.

Wat is jouw rol binnen MHD Keepersschool?
Ik ben de eigenaar/oprichter van MHD Keepersschool en keeperstrainer bij de diverse cursussen.

Wanneer kwam je op het idee om je eigen keepersschool op te richten? En waarom wilde je een keepersschool beginnen
In 2019 is het idee geboren om een eigen keepersschool te starten. Dit omdat mij meermaals werd gevraagd of keepers extra training konden krijgen. Daarnaast krijgen veel keep(st)ers niet/nauwelijks keeperstraining bij hun club. Wij bieden elke keep(st)ers de kans om zich te ontwikkelen naar zijn/haar topniveau waarbij ontwikkeling en plezier dicht bij elkaar staan.
Het is mooi om te zien als een keep(st)er zich ontwikkelt en beter wordt. Daarnaast bieden wij persoonlijke aandacht en houden we de groepen klein om zo iedere keep(st)er de specifieke aandacht te geven die hij/zij verdient.
We zijn een keepersschool voor iedereen, van beginnende tot gevorderde keep(st)er, iedereen is welkom!

Waar is jouw keepersschool gevestigd?
MHD Keepersschool is gevestigd in Zoetermeer. Er wordt doordeweeks vanuit onze keepersschool training gegeven aan de jeugd en selectiekeepers van: FC Zoetermeer, CVC Reeuwijk, vv Dilettant en OSV Oud-Beijerland. Daarnaast is een aantal cursussen gestart, zoals bij Buurtvoetbalschool locatie SV Oosterheem te Zoetermeer en gaat binnenkort nog een aantal cursussen van start. Dit zal gebeuren op de complexen van de volgende verenigingen: FC Zoetermeer, CVC Reeuwijk en OSV Oud-Beijerland.

Met hoeveel keep(st)ers train je tegelijk?
We proberen de groepen klein te houden, vaak 6 tot 8 keep(st)ers per keer, waarbij er 2-4 trainers aanwezig zijn. Zo kunnen we elke keep(st)er de specifieke aandacht geven tijdens de training.

Hoe ziet zo’n trainingssessie eruit en waar train je specifiek op?
De trainingen starten met een welkomstwoord, daarna starten we meteen met de warming up, gevolgd door specifieke oefeningen binnen het thema dat die dag behandeld wordt, denk hierbij aan voorzetten, het vangen van de bal of het 1-op-1 duel.

We trainen op elk onderdeel van het keepersvak. Tegenwoordig is het niet meer alleen ballen tegenhouden, er wordt van de keep(st)ers verwacht dat ze meevoetballen en coachen. We leggen nadruk op de techniek, hoe stel je je op, hoe vang je een lage of hoge bal, welke positie kies je bij voorzetten. Kortom alles komt aan bod op onze trainingen.

Analyseer jij ook keepers tijdens wedstrijden bij je clubs en bespreek je dat dan met de keepers in de training?
Ja, vanuit het analyseren stel je de trainingsdoelen op voor je keep(st)ers. De keep(st)er traint doordeweeks vaak individueel met jou als keeperstrainer en moet op de zaterdag als onderdeel van het geheel functioneren, het is dan goed om te analyseren hoe dit verloopt.

Door een aantal dagen daarna op de training met de keep(st)ers te analyseren en te reflecteren kan je een keep(st)er bewust maken van zijn/haar acties in het veld. Door de keep(st)er te bevragen laat je hem/haar nadenken over bepaalde keepershandelingen, wat gaat er goed , wat zijn verbeterpunten. Zo kan je specifieke doelen per keep(st)er opstellen en zo de keep(st)er nog meer laten ontwikkelen.

Meestal na 10 lessen bij een keepersschool zit het erop, is er een vervolgcursus, zodat de keepers kunnen doorgroeien?
Wij bieden een 12 weken en een 25 weken cursuspakket aan , inclusief keeperstrui. Daarnaast kan een keep(st)er na het voltooien van de 12 weken cursus altijd doorschuiven in de 25 weken cursus. En anders kan je je als keep(st)er inschrijven voor de diverse najaarscursussen die vanaf september gaan starten. Meer informatie hierover is te vinden op onze website onder het kopje aanbod > cursus. Daarnaast zit bij elke cursus een Robey keeperstrui inbegrepen en kunnen keep(st)ers met korting One Keeper handschoenen aanschaffen via MHD Keepersschool.

Hierbij een aantal vragen over de keepersloopbaan van Mo, hoe hij over het keepersvak denkt en wat is een goede keeperstrainer, en wat zijn de ambities van Mo?

Wanneer en waar ben je begonnen met keepen?
Ik ben begonnen met keepen bij AS Beziers in Frankrijk, daar heb ik tot mijn 14e gespeeld. Vervolgens mocht ik stage lopen bij AJ Auxerre en heb daar toen 2 jaar gespeeld. Het waren leerzame jaren, Daar mocht ik deelnemen aan de FFF elftallen onder 17 ( Franse O17 team). Daarna mocht ik de overstap maken naar AS Monaco en daar heb ik 3 jaar gespeeld. In die tijd heb ik ook mogen meespelen met het Frans jeugdelftal. Daar hadden we een geweldig elftal met jongens als Thierry Henry, David Trezeguet en Emmanuel Petit om wat namen te noemen.
Uiteindelijk moest ik door familieomstandigheden terugkeren naar mijn vaderland i.v.m. zieke opa, maar dat heeft langer geduurd dan gepland. Ik moest helaas de jeugdopleiding van Monaco verlaten en stoppen met een eventuele carrière als profvoetballer en terug naar mijn stad Beziers en toen het keepen weer opgepakt bij de amateurclub AS Beziers.

Welke clubs heb je doorlopen en ben je zelf nog actief als keeper?
Ik heb gespeeld bij AS Beziers, AJ Auxerre en As Monaco in Frankrijk. HMC, Gsc Esdo, GDA, BMT, OSV Oud-Beijerland en HOV/DJSCR in Nederland. Dit jaar is een tussenjaar in verband met de werkzaamheden voor de keepersschool. Kortom ik ben nog fit en wil zelf ook nog blijven keepen de komende jaren.

Wat is jouw mooiste wedstrijd of mooiste moment als keeper?
De kans krijgen om bij een BVO als keeper stage te lopen en uiteindelijk te mogen spelen was voor mij het mooiste moment.

Heb/had je als keeper een voorbeeld?
Als kleine jongen wilde ik net zo goed worden als Fabien Barthez. 

Hoe belangrijk is/was keeperstraining voor jou als keeper?
Ik heb eigenlijk al van jongs af aan wel keeperstrainingen gehad, en dan praat je over 33 jaar geleden.
Mijn eerste keeperstrainer was Richard Ruffier.
De opzet van keeperstrainingen is wel heel erg veranderd. Men is toch echt wel in gaan zien dat keepen een “vak apart” is. De tijd dat de spelers die in het veld niets konden maar in de goal gezet werden is gelukkig voorbij. Een keeper wordt ook niet gemaakt.. je wordt geboren als keeper.

Het belang van keeperstraining is dat de keeper heel bewust bezig is met wat hij/zij doet en waarom. Ik vind het ook heel belangrijk dat keep(st)ers ook weer training geven aan jongere keep(st)ers omdat je zoveel leert met het geven van trainingen. Je kijkt naar de bewegingen en leert analyseren. Daar word je zelf een beter keeper van! En laat ik het belangrijkste niet vergeten…keepen is gewoon super leuk! En alles wat leuk is wil je heel vaak doen toch?

Hoelang geef je al keeperstraining?
Ik geef 8 jaar keeperstrainingen aan jeugd en senioren.

Wat is het leukste aan het geven van keeperstraining?
Oefeningen voorbereiden, werken met verschillende keep(st)ers van verschillende leeftijden en ontwikkelingen zien bij de keep(st)ers.

Wat vindt je ervan dat bij sommige clubs geen/nauwelijks keeperstraining is? 
De keeperstraining die een keep(st)er bij zijn/haar club krijgt is zeer belangrijk. Hierbij is het van belang dat in de jongste jaren de basis van het keepen aangeleerd wordt. Naarmate je ouder wordt komen hier steeds meer punten bij en als je nauwelijks/geen keeperstraining krijgt worden deze punten vaak niet (voldoende) aangeleerd. Kortom, de keeperstraining op de club is van groot belang.

Waar voldoet een goede keeperstrainer aan volgens jou?
Een goede keeperstrainer moet zelf ontzettend van het spelletje houden…passie is het sleutelwoord, in ieder geval voor mij wel! Ik ben van mening dat je creatief, analyserend, stimulerend en kritisch moet zijn. Creatief om zelf trainingen en oefeningen te maken. Iedereen kan oefeningen van allerlei websites afhalen maar wanneer je ze zelf maakt en ontwikkelt, zit er een lijn in waar je zelf helemaal achter staat. Door goed te analyseren kun je stapsgewijs de beweging bekijken en verbeteren. Stimuleren spreekt natuurlijk voor zichzelf, en keep(st)er gaat er echt harder door werken en kritisch moet je zijn door keepers te corrigeren zodat ze beter worden. Daarnaast is het wederzijds respect naar elkaar toe belangrijk want dan zal een keeper willen leren en werken tijdens de trainingen. 

Wat zijn je ambities?
Mijn ambities zijn om zo veel mogelijk keep(st)ers te laten ontwikkelen en mezelf zo veel mogelijk te ontwikkelen als keeperstrainer en nieuwe uitdaging zoeken, van daaruit kijk ik dan wel wat er op mijn pad komt.

Hoe vind je het om met de overige keeperstrainers samen te werken?
Elkaar respecteren, dat gaat voor mij en onze keepersschool altijd voor.
Ik werk met geweldige trainers en wij zijn meer dan trainers, ook vrienden.

Wil je verder nog ergens op terugkomen of wil je de lezer nog iets meegeven?
Willen mensen meer informatie over ons cursusaanbod, een indruk krijgen van de trainingen of meer informatie, dan kunnen ze kijken op onze website www.mhdkeepersacademy.nl. Daarnaast zijn wij te volgen op facebook en instagram onder onze naam MHD Keepersschool.

Verder wensen wij namens het team van MHD Keepersschool iedereen veel gezondheid toe in deze tijden en hopen wij snel eenieder in goede gezondheid terug te zien op het veld.