Pascal Hertog

Wie ben je?
Ik ben Pascal Hertog en kom uit Benthuizen.

Wat is jouw rol binnen MHD keepersschool?
Ik ben trainer van de onderbouw bij MHD keepersschool (voornamelijk op zondag)

Wanneer en waar ben je begonnen met keepen?
Ik ben op mijn 6de begonnen met voetballen bij BSC’68 in Benthuizen. Wanneer ik ben begonnen met keepen??????

Dat is een goede vraag, ik heb nooit op doel gestaan en stond binnen het veld meer in de voorhoede. Mijn taak was dus het scoren van de doelpunten en de keepers het nakijken te geven. Deze ervaring komt me nu van pas door keepers te coachen in hoe spitsen denken.

Welke clubs heb je doorlopen en ben je zelf nog actief als keeper?
Ik heb mijn gehele voetballoopbaan gespeeld bij BSC’68 en momenteel niet meer actief binnen de lijnen doordat ik een zware knieblessure opliep. 

Heb/ had je als keeper een voorbeeld?
Voorheen vond ik Edwin van der Sar een geweldige keeper. Op dit moment is Manuel Neuer iemand die in zijn vak hier ver bovenuit springt. Hier kan ik echt van genieten als hij op zijn positie zo bepalend is in wedstrijden.

Waar voldoet een goede keeper aan volgens jou?
Een goede keeper is in mijn ogen iemand die optimaal geconcentreerd tijdens de wedstrijd. Op deze manier het overzicht bewaard en de spelopbouw kan verleggen en communiceren. Op pure keeperskwaliteiten zijn dit de reflexen, het op het juiste moment uitkomen en de één op één situatie de baas is. Hierdoor bepalend is en wedstrijden wint voor het team.

Hoe belangrijk is/was keeperstraining voor jou als keeper?
Aangezien ik zelf geen doelman ben geweest en dus ook geen keeperstraining heb gehad kan ik hier persoonlijk geen antwoord op geven. Wat ik wel kan teruggeven als trainer is dat oefening op de positie af erg belangrijk is. Voor een doelman komen er zo veel specifieke kwaliteiten om de hoek kijken dan alleen het balletje tegenhouden… De techniek trainen en de tips van trainers maakt dat de keepers zich in deze aspecten ontwikkelen.

Hoe lang geef je al keeperstraining?
Keeperstraining nog niet heel lang. Voetbaltraining geef ik nu 4 jaar. Ik ben met MHD in aanraking gekomen doordat mijn zoontje bij Mo ging trainen. Zodoende heb ik mij ook beschikbaar gesteld om te helpen binnen MHD.

Heb je een opleiding gevolgd als keeperstrainer. Zo ja welke? Of wil je in de toekomst een opleiding als (keepers) trainer gaan volgen?
Ik heb geen opleiding gevolgd als keeperstrainer. Als voetbaltrainer heb onlangs de opleiding pupillentrainer gehaald en het eerste gedeelte van de Wiel Coerver methode. Binnen afzienbare tijd wil ik de opleiding UEFA-C gaan halen. Wie weet kan ik dit in de toekomst uitbreiden naar een opleiding als keeperstrainer…

Wat is het leukste aan het geven van keeperstraining?
Het leukste hieraan is het wekelijks trainen van deze keepertjes en keepstertjes. De individuele tips en technieken die je ze traint en die dan terugzien in hun ontwikkeling. Daar kan ik echt van genieten!

Wat vindt je ervan dat bij sommige clubs geen/ nauwelijks keeperstraining is? En waarom vindt je dit?
Niet iedere vereniging heeft het specialisme of kwaliteit in huis om een goede keeperstraining te kunnen aanbieden. Daarnaast hebben ze vaak ook niet de financiële middelen om dit uit te besteden. Persoonlijk vind ik dit erg jammer omdat je als club iedere speler de kans moet kunnen bieden zich te ontwikkelen op zijn of haar positie. Veelal vallen de keep(st)ers dan buiten de boot en zullen dan ook op een gegeven moment stil staan in hun ontwikkeling. Ouders voor wie dit financieel haalbaar is zoeken dit buiten de club en melden hun kind aan bij een keepersschool zoals bijvoorbeeld bij MHD. 

Uit mijn oogpunt zou iedere vereniging een goed ontwikkelplan voor keepers moeten kunnen aanbieden.

Waar voldoet een goede keeperstrainer volgens jou aan?
Een goede keeperstrainer voor mij is iemand die zijn/ haar passie overbrengt op de keep(st)ers. Duidelijke verwachtingen schept en realistische doelen stelt om de keep(st)ers naar een hoger niveau te kunnen brengen en daarmee het maximale eruit kan halen.

Wat zijn je ambities?
Ik zou mij graag willen door ontwikkelen binnen het trainersvak. Zoals ik al eerder aangaf wil ik graag mijn UEFA-C gaan behalen. Daarnaast trekt mij het ontwikkelen van technische vaardigheden ook heel erg. Dit zou zowel voor veld en/of keep(st)ers kunnen zijn. 

Hoe vindt je het om met Mo samen te werken?
De samenwerking met Mo vindt ik heel prettig. Mo heeft hoge verwachtingen en houdt de groep scherp. Het niveau is hoog en dat is iets waar Mo dan ook voor staat. 

De gesprekken die ik met hem heb zijn altijd heel interessant. Of dit nu over het keepen gaat of over het voetbal in het algemeen. Zoals hij over het keepen denkt, denk ik over het voetbal waardoor we veel raakvlakken hebben. Blij om onderdeel van MHD te mogen zijn! 

Onze cursussen

Volg MHD

Chat openen
Hi! Kan ik je helpen?